STOTT PILATES ® in Groningen https://pilatesgroningen.nl/ Wed, 22 Mar 2023 12:57:40 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 https://pilatesgroningen.nl/wp-content/uploads/2017/06/cropped-logo-pilates-32x32.png STOTT PILATES ® in Groningen https://pilatesgroningen.nl/ 32 32 Niet plat maar vol, het echte plaatje – zaterdag 15 april https://pilatesgroningen.nl/niet-plat-maar-vol-het-echte-plaatje-zaterdag-15-april/ Wed, 22 Mar 2023 07:40:22 +0000 https://pilatesgroningen.nl/?p=1819 Pilates thema les op zaterdag 15 april van 09.30 – 11.00 Wat gaan we doen? In deze les ontdekken we dat we driedimensionale wezens zijn. We hebben diepte, breedte en lengte. Waarom is dat belangrijk? Het volume van je lichaam ontdekken maakt dat je beter kunt aarden, beter contact kunt maken met je omgeving en…

The post Niet plat maar vol, het echte plaatje – zaterdag 15 april appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

]]>
Pilates thema les op zaterdag 15 april van 09.30 – 11.00

Wat gaan we doen?
In deze les ontdekken we dat we driedimensionale wezens zijn. We hebben diepte, breedte en lengte.

Waarom is dat belangrijk?
Het volume van je lichaam ontdekken maakt dat je beter kunt aarden, beter contact kunt maken met je omgeving en vrijer kunt bewegen.

Kosten: € 15,–
Informatie en opgave: info@studionoraknol.nl

Niet plat maar vol, het echte plaatje 

Alles in de natuur beweegt via spiralen, bogen en cirkels. Zelden in een rechte lijn. Dat geldt ook voor ons en onze bewegingen. Maar komt het beeld wat we van onszelf hebben overeen met deze werkelijkheid?  Vaak realiseren we ons niet dat we letterlijk inhoud hebben. En hoe goed ken je je rugzijde. De kant die je niet kunt zien.

Veel van de dingen die we doen gebeuren aan de voorzijde. De structuur van onze handen en armen zijn zo gemaakt dat dat het handigst is. En we kunnen zien wat we doen. Ook heel belangrijk. Dat maakt dat de focus al snel naar voren gericht is.

Maar alle bewegingen die we maken zijn driedimensionaal. Door daar mee te oefenen bevrijden we onszelf uit vaststaande patronen. Ontdekken we nieuwe mogelijkheden en verbindingen. En krijgen we ruimte om onze houding en beweging te optimaliseren. 

Pilates thema lessen: Aan de hand van een thema gaan we de diepte in. We besteden aandacht aan wat er beweegt en op welke manier. Om inzicht te krijgen in het functioneren van je lichaam. Zodat je het meeste profiteert van de beweging die je maakt.

Of je nu voor de eerste keer Pilates doet of al een hele tijd de Pilates Thema lessen zijn interessant voor iedereen.

The post Niet plat maar vol, het echte plaatje – zaterdag 15 april appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

]]>
Eerdere thema lessen https://pilatesgroningen.nl/heen-en-weer-tussen-schouders-en-bekken-18-maart/ Tue, 21 Feb 2023 13:02:45 +0000 https://pilatesgroningen.nl/?p=1811 Heen en weer tussen schouders en bekken Wat gaan we doen? In deze les benaderen we de schouders en nek van onder op. Eerst de onderbouw, dan de bovenbouw. Waarom is dat belangrijk? Een stabiel en evenwichtig bekken bezorgt de schouders en nek een goede basis om op te rusten. Zodat de armen vrij zijn…

The post Eerdere thema lessen appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

]]>
Heen en weer tussen schouders en bekken

Wat gaan we doen?
In deze les benaderen we de schouders en nek van onder op. Eerst de onderbouw, dan de bovenbouw.

Waarom is dat belangrijk?
Een stabiel en evenwichtig bekken bezorgt de schouders en nek een goede basis om op te rusten. Zodat de armen vrij zijn om te doen wat nodig is.

Via de wervelkolom zijn je bekken en schouders met elkaar verbonden. En beïnvloeden ze elkaar. Iets wat scheef staat in je bekken kan zich vertalen naar een compensatie in je schouders. Of als je steeds met opgetrokken schouders loopt maak je het moeilijk voor je lichaam om gewicht en beweging door te geven. 

Een goede houding helpt je schouders en armen om vrij te kunnen bewegen. Voor een goede houding is het belangrijk dat de drie zware delen van het lichaam, bekken, borstkas en hoofd uitgelijnd zijn. Zo helpt de zwaartekracht je om overeind te blijven.
Het gewicht gaat dan zoveel mogelijk door het midden van de gewrichten. Je spieren en bindweefsel hoeven niet meer te doen dan nodig is.

Denk maar aan een fles met een brede onderkant en een smalle hals. Het zwaarst deel onder is het meest stabiel. Als je de fles omkeert wordt het een wiebelig geheel en moet je je best doen om de fles precies goed te zetten zonder dat die omvalt. Op de zelfde manier vormt je bekken een stabiele basis voor je schouders.

Door de relatie tussen je bekken en schouders te heroriënteren en opnieuw te beleven creëer je ruimte. Ruimte om vlinderlicht te bewegen en gelijktijdig geaard te zijn. 

Begin en Eind Heiligbeen en Staartbotje

Wat gaan we doen?
In deze les ontdekken we de invloed van het heiligbeen en het staartbotje op onze houding en beweging.

Waarom is het belangrijk?
De stand en mobiliteit van je heiligbeen en staartbotje, en daarmee je SI-gewricht, is bepalend voor het soepel functioneren van je hele lichaam.

Je heiligbeen is het fundament van de wervelkolom en het sluitstuk van de bekkengordel. Het bevindt zich tussen de onderste rugwervel en de beide bekkenhelften. Het is een transferpunt voor support en beweging.

Het is alleen niet het alleronderste puntje van de wervelkolom. Dat is je staartbotje. Net als bij dieren met een lange staart helpt het staartbotje ons om op koers en in balans te blijven.
En het staartbotje heeft een directe verbinding met de bekkenbodem. De basis van ons bestaan.

Aan het andere eind van de wervelkolom bevindt zich je nek, hoofd en schouders. Alles wat je doet met het ene eind van de wervelkolom heeft invloed op het andere eind. Of je nu met je staartbotje of je hoofd begint. En dan niet alleen onder-boven maar ook links-rechts.

Door je staartbotje in beweging te zetten en te balanceren vindt je een nieuw evenwicht en een nieuw gemak in je hele lichaam.

The post Eerdere thema lessen appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

]]>
Door de beperking creëer je ruimte https://pilatesgroningen.nl/beperking-creeert-ruimte/ Mon, 20 Feb 2023 14:17:50 +0000 https://pilatesgroningen.nl/?p=1808 Diepe, dynamische stabiliteit is stabiliteit die zich aanpast aan datgene wat je doet. Dit begint klein. Kleine bewegingen in het bekken gebied en rondom de wervelkolom. Zo ontstaat een stevige èn beweeglijke kern. Een kern die een gevoel van standvastigheid van binnenuit geeft als de bewegingen en uitdagingen groter worden. Door eerst klein en langzaam…

The post Door de beperking creëer je ruimte appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

]]>
Diepe, dynamische stabiliteit is stabiliteit die zich aanpast aan datgene wat je doet. Dit begint klein. Kleine bewegingen in het bekken gebied en rondom de wervelkolom. Zo ontstaat een stevige èn beweeglijke kern. Een kern die een gevoel van standvastigheid van binnenuit geeft als de bewegingen en uitdagingen groter worden.

Door eerst klein en langzaam te bewegen krijgt je lichaam de gelegenheid om de route te verkennen. De route waar langs de beweging zich voortzet. Zo kun je focussen op glijdende, makkelijke beweging waardoor je souplesse ervaart. En het ervaren van souplesse geeft een gevoel van ruimte en lichtheid. 

Zo ga je goed voorbereid op pad. 

The post Door de beperking creëer je ruimte appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

]]>
Waarom bindweefsel zo belangrijk is: https://pilatesgroningen.nl/waarom-bindweefsel-zo-belangrijk-is/ Sat, 17 Sep 2022 15:16:44 +0000 https://pilatesgroningen.nl/?p=1759 haar spankracht biedt dynamische stabiliteit voor het hele lichaam. bindweefsel werkt samen met spieren om beweging mogelijk te maken. bindweefsel geeft kracht en beweging door. bindweefsel past zich voortdurend aan. Wordt gevormd en hervormd door beweging. bindweefsel maakt beweging in alle richtingen mogelijk. bindweefsel is vloeibaar. Biedt een vochtige, gezonde omgeving voor levende cellen. bindweefsel…

The post Waarom bindweefsel zo belangrijk is: appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

]]>
 • haar spankracht biedt dynamische stabiliteit voor het hele lichaam.
 • bindweefsel werkt samen met spieren om beweging mogelijk te maken.
 • bindweefsel geeft kracht en beweging door.
 • bindweefsel past zich voortdurend aan. Wordt gevormd en hervormd door beweging.
 • bindweefsel maakt beweging in alle richtingen mogelijk.
 • bindweefsel is vloeibaar. Biedt een vochtige, gezonde omgeving voor levende cellen.
 • bindweefsel is glibberig waardoor glijdende bewegingen tussen aanliggende structuren mogelijk zijn.
 • bindweefsel is elastisch. Ze voegt energie aan beweging toe.
 • bindweefsel is plastisch. Ze draagt bij aan de vorm van het lichaam en aard van beweging.
 • bindweefsel kan haar eigen stevigheid regelen. Vaster of juist losser, net wat het nodig is.
 • bindweefsel is het grootste zintuigorgaan.
 • bindweefsel  is niet te bevatten of te meten. Wat de nieuwsgierigheid voedt.
 • The post Waarom bindweefsel zo belangrijk is: appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

  ]]>
  Programma nieuwe seizoen https://pilatesgroningen.nl/zomer-programma-bewegen-en-beleven-pilates-en-slings-in-motion-van-31-mei-t-m-8-juli/ Sat, 21 May 2022 11:48:18 +0000 https://pilatesgroningen.nl/?p=1728 5 september gaan de lessen weer van start met fris elan en zin. Op de donderdagmorgen van 09.15 – 10.15 uur start er een nieuwe groep. Nieuwe lessen en nieuwe thema’s: Soepel lopen Verbeter je balans Ontspannen schouders en een losse nek Dynamische stabiliteit als basis voor veerkracht Souplesse en support van de rug Omgaan met…

  The post Programma nieuwe seizoen appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

  ]]>
  5 september gaan de lessen weer van start met fris elan en zin.
  Op de donderdagmorgen van 09.15 – 10.15 uur start er een nieuwe groep.

  Nieuwe lessen en nieuwe thema’s:

  • Soepel lopen
  • Verbeter je balans
  • Ontspannen schouders en een losse nek
  • Dynamische stabiliteit als basis voor veerkracht
  • Souplesse en support van de rug
  • Omgaan met veranderingen

  Alle thema’s komen aan bod bij alle lessen op alle niveau’s.
  De kosten voor 15 lessen zijn € 172,50. (1 week valt uit ivm vakantie/opleiding)

  De eerste Pilates thema les van dit seizoen is op zaterdag 24 sept. van 09.30 – 11.00.

  Help, ik heb een blessure; wat nu?

  Ook met een (tijdelijke) blessure kun je een volwaardig oefenprogramma doorlopen. Wat daar voor nodig is zijn aanpassingen zodat je niet over je eigen grens heengaat.
  In deze les focussen we ons met inventiviteit en creativiteit op de mogelijkheden die er zijn. Dat maakt de les interessant voor iedereen. Met of zonder beperking.

  Kosten: € 15,–

  The post Programma nieuwe seizoen appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

  ]]>
  Zijn wij springbokken?? https://pilatesgroningen.nl/zijn-wij-springbokken/ Wed, 15 Sep 2021 06:45:47 +0000 https://pilatesgroningen.nl/?p=1646 Weet je waarom kangaroos en springbokken meters ver kunnen springen? En een kikker vele malen hoger als zijn eigen lichaam? Niet vanwege hun spieren. Hun spieren zijn lang en dun maar vanwege hun elastische pezen en bindweefsel.  Denk aan een elastische band. Door de band uit te rekken sla je energie op in de band…

  The post Zijn wij springbokken?? appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

  ]]>
  Weet je waarom kangaroos en springbokken meters ver kunnen springen? En een kikker vele malen hoger als zijn eigen lichaam? Niet vanwege hun spieren. Hun spieren zijn lang en dun maar vanwege hun elastische pezen en bindweefsel. 

  Denk aan een elastische band. Door de band uit te rekken sla je energie op in de band die vrij komt zodra het verlengen stopt. Voordat ze een sprong maken verlengen kangaroos, springbokken en kikkers eerst hun pezen door in elkaar te vouwen. En op het moment dat ze springen helpt deze opgeslagen energie hun om vele malen verder of hoger te springen dan je op basis van hun spierkracht zou verwachten.

  Het goede nieuws is dat we als mensen op een zelfde manier energie kunnen opslaan in onze pezen en bindweefsel. Neem ons lopen: elke keer als je voet landt, verlengt de achillespees. Het terugveren van de achillespees helpt je om met minder spierkracht soepeler te lopen. Je hebt even spierkracht nodig om op gang te komen maar dan kun je het een tijd volhouden. Daarom is slenteren zoveel vermoeiender als een eind achter elkaar lopen. Elke keer als je stilstaat en weer op gang moet komen kost spierkracht. Terwijl je, als je achter elkaar door blijft lopen, kunt profiteren van de elasticiteit van je achillespezen.

  The post Zijn wij springbokken?? appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

  ]]>
  Pilates en Slings in Motion https://pilatesgroningen.nl/pilates-en-slings-in-motion/ Thu, 09 Sep 2021 12:14:48 +0000 https://pilatesgroningen.nl/?p=1644 Pilates en Slings in Motion zijn de perfecte combinatie om je spieren en je bindweefsel te trainen. Om soepel en standvastig te worden en bewegingsmoed te creëren. Dit doen we door te werken aan stabiliteit, elasticiteit en ontspanning. Je wordt stabieler door te werken aan de diepste laag spieren. Deze helpen om de gewrichten in…

  The post Pilates en Slings in Motion appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

  ]]>
  Pilates en Slings in Motion zijn de perfecte combinatie om je spieren en je bindweefsel te trainen. Om soepel en standvastig te worden en bewegingsmoed te creëren.

  Dit doen we door te werken aan stabiliteit, elasticiteit en ontspanning.

  Je wordt stabieler door te werken aan de diepste laag spieren. Deze helpen om de gewrichten in de juiste positie te behouden tijdens het bewegen. Hiervoor gebruiken we spierinzet. Daarnaast werken we ook aan een optimale spanning van het bindweefsel. Via actieve verlenging en verruiming en het maken van glijdende, vloeiende bewegingen. 

  Elastischer wordt je van verende, swingende bewegingen. Maar daarvoor moet je wel kunnen stabiliseren. Anders vlieg je alle kanten op. 

  En focussen op je lichaam brengt sowieso al ontspanning. Door af en toe tijd te nemen, om het effect van de oefeningen op te nemen en te verwerken, verdiep je de ontspanning. 

  The post Pilates en Slings in Motion appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

  ]]>
  Wat is fascia/bindweefsel https://pilatesgroningen.nl/wat-is-fascia-bindweefsel/ Tue, 22 Jun 2021 15:08:11 +0000 https://pilatesgroningen.nl/?p=1604 Fascia/bindweefsel is datgene wat ons letterlijk bij elkaar houdt. Het geeft ons lichaam vorm in de ruimte. Je vindt het overal. Onder de huid, rondom spieren en organen. Banden en pezen. Allemaal bindweefsel. Bindweefsel is een zelf regulerend systeem. Het past zich aan, afhankelijk van wat je doet. Bindweefsel wordt sterker als het meer belast…

  The post Wat is fascia/bindweefsel appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

  ]]>
  Fascia/bindweefsel is datgene wat ons letterlijk bij elkaar houdt. Het geeft ons lichaam vorm in de ruimte. Je vindt het overal. Onder de huid, rondom spieren en organen. Banden en pezen. Allemaal bindweefsel.

  Bindweefsel is een zelf regulerend systeem. Het past zich aan, afhankelijk van wat je doet. Bindweefsel wordt sterker als het meer belast wordt. Of elastischer als je veel verende, glijdende bewegingen maakt.

  Ook bevinden zich veel zenuwuiteinden in bindweefsel die ons informatie geven over op welke manier en in welke richting we bewegen. Daarmee is het ons grootste zintuigorgaan. Je voelt wat er gebeurt in je lichaam. 

  Spieren en fascia gaan in elkaar over. Samen vormen ze lijnen waarlangs kracht en beweging wordt doorgegeven. Daarmee ontstaan patronen die onze houding en souplesse bepalen.

  The post Wat is fascia/bindweefsel appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

  ]]>
  Lotion for motion  https://pilatesgroningen.nl/lotion-for-motion/ Wed, 20 Jan 2021 07:50:02 +0000 https://pilatesgroningen.nl/?p=1491 Om soepel en vloeiend te kunnen bewegen moeten de verschillende structuren in je lichaam makkelijk over elkaar kunnen glijden. Je spieren onder je vel door. De verschillende spieren en spierdelen over en naast elkaar. Je organen ten opzichte van elkaar en de spieren.   Bindweefsel (ook fascia genoemd) maakt het glijden mogelijk. Bindweefsel vind je…

  The post Lotion for motion  appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

  ]]>
  Om soepel en vloeiend te kunnen bewegen moeten de verschillende structuren in je lichaam makkelijk over elkaar kunnen glijden. Je spieren onder je vel door. De verschillende spieren en spierdelen over en naast elkaar. Je organen ten opzichte van elkaar en de spieren.  

  Bindweefsel (ook fascia genoemd) maakt het glijden mogelijk. Bindweefsel vind je overal in je lichaam. Het ondersteunt, verzorgt en beschermt. Bindweefsel bestaat uit collageen vezels (zeer stevig en trekvast), elastine  en gebonden water. Afhankelijk van de locatie en functie is bindweefsel meer of minder stevig, elastisch of vloeibaar. 

  Het bindweefsel dat het glijden mogelijk maakt is heel los en glibberig. Bevat veel gebonden water en weinig vezels. Wordt wel ‘lotion for motion’ genoemd. 

  Door te bewegen stimuleer je het al bestaande glijvermogen in je lichaam. Er ontstaat betere ‘lotion for motion’. Met betere ‘lotion for motion’ wordt het makkelijker om vloeiend te bewegen. Als je vloeiend beweegt wordt het leuker om te bewegen. En bewegen stimuleert weer het al bestaande glijvermogen. Ga zo maar door. 

  Pilates is heel geschikt om soepeler te worden. Opkrullen, golven, spiralen, bogen en verlengen zijn allemaal goede oefeningen om het glijden te bevorderen. Het gebruik van gewichten en de zwaartekracht kan de aandacht nog meer richten op de glijdende sensaties in het lichaam.

  The post Lotion for motion  appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

  ]]>
  Pilates lessen https://pilatesgroningen.nl/pilates-lessen/ Sat, 02 Jan 2021 14:36:47 +0000 https://pilatesgroningen.nl/?p=1485 Regelmatig Pilates beoefenen biedt veel voordelen. Je wordt sterker en soepeler en komt beter in je vel te zitten. Op die manier voorkom je blessures en kun je beter tegen stress. Door de aandacht voor je lichaam en haar functioneren ga je beter begrijpen hoe je beweegt. Dit kun je toepassen bij veelgevraagde en gebruikte…

  The post Pilates lessen appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

  ]]>
  Regelmatig Pilates beoefenen biedt veel voordelen. Je wordt sterker en soepeler en komt beter in je vel te zitten. Op die manier voorkom je blessures en kun je beter tegen stress.
  Door de aandacht voor je lichaam en haar functioneren ga je beter begrijpen hoe je beweegt. Dit kun je toepassen bij veelgevraagde en gebruikte bewegingen. Juist wat je dagelijks doet bepaalt je houding en souplesse.
  Zit je bv veel achter de computer dan is het goed om aandacht te besteden aan hoe je zit en hoe je toch tussendoor zoveel mogelijk beweging kunt krijgen. Hou je van hardlopen dan is het goed als je weet hoe je je veerkracht kunt verhogen. En voor een goede balans hebben we allemaal soepele enkels en sterke beenspieren nodig.
  Alle lessen worden gegeven in de grote zaal van centrum Al Nour (www.al-nour.nl)zodat er genoeg ruimte is om veilig en op afstand van elkaar te trainen. Na de lessen maken we de gebruikte attributen en matten weer schoon. Maar je kunt ook altijd je eigen materiaal mee nemen als je dat liever wilt.

  Lessen online
  Je kunt ook kiezen om de lessen via Zoom online mee te doen.
  Nodig:
  • tablet of laptop
  • bij voorkeur een vaste internet verbinding
  • mat
  • blok / handdoek / boek voor onder het hoofd
  Lockdown
  In tijden van lockdown gaan de Pilates lessen door maar dan online via Zoom.
  .
  Verder
  Naast groepslessen geef ik ook privé lessen (mat of apparatuur).
  .
  Voor meer informatie en opgave kun je mailen naar info@studionoraknol.nl of bellen naar 06-2016 3298

  The post Pilates lessen appeared first on STOTT PILATES ® in Groningen.

  ]]>