Workshops op zaterdag van 10.00-12.30 bij Centrum Al Nour, Blekerstraat 17 in Groningen

De kracht van het bekken
Het bekken is een bron van kracht om beweeglijk, standvastig en ontspannen te kunnen zijn.
In de workshop ‘De kracht van het bekken’ onderzoeken we hoe je naast kracht ook beweeglijkheid, elasticiteit en coördinatie in je bekkengebied bevordert. Gezonde en gebalanceerde beweging begint in het bekken en laat je hele lichaam meeprofiteren.

Een vrije en beweeglijke rug
Je rug vertelt je veel over je dagelijkse gewoontes en activiteiten. Hoe je zit, staat en beweegt vertaalt zich in de manier waarop je rug er uitziet. Door de bewegingsmogelijkheden van je eigen rug te ontdekken, zul je ervaren dat al je bewegingen makkelijker worden.

Ontspannen schouders en een losse nek
Dagelijks hebben we onze handen en armen nodig voor duizenden dingen. Een goede relatie tussen hoofd, nek en schouders is van belang om al deze taken efficiënt uit te kunnen voeren. In deze workshop leer je hoe je met meer coördinatie en minder krachtsinspanning ontspanning vindt in nek en schouders.

Ruimte in je hoofd
Je hoofd is een groot deel van de dag in gebruik. Niet alleen om te denken maar ook om te praten, te eten, te zien, ruiken en horen. Het hoofd is voortdurend in beweging. En balanceert op het topje van de wervelkolom. Door ruimte te creëren in je hoofd creëer je ruimte in je lijf.

Wendbare voeten
We zijn ware evenwichtskunstenaars. Als we lopen balanceren we 80% van de tijd op één been. Maar in ons dagelijkse bestaan krijgen de voeten niet altijd de kans om te bewegen zoals ze bedoeld zijn. Daarom verdienen onze voeten wel wat extra aandacht.

Oorsprong en ontstaan – bewegingsontwikkeling
Ons hele leven zijn we in ontwikkeling en in staat om te veranderen.  Na de geboorte gaat de ontwikkeling door tot dat we uiteindelijk leren lopen en staan. Wat we in deze tijd leren is bepalend voor hoe we later door het leven gaan. Door terug te gaan naar het begin creëer je nieuwe kansen op gemak en efficiëntie.

Ruimte in en om de romp
Ons lichaam is een geheel. En optimaal functioneren hangt af van de onderlinge samenwerking van de verschillende delen. Als iets in je lichaam niet beweegt moet iets anders meer bewegen. En omgekeerd. De bewegingsmogelijkheden van de romp ontdekken maakt dat je soepeler en vrijer wordt

Rust en herstel op elk moment
In onze drukke en volle agenda’s hebben we ook rust en herstelperiodes nodig. Eén van de beste en simpelste dingen die je kunt doen is liggen op de grond in de “constructive rest position”. Tijdens de “Constructive rest position” (actieve rustpositie) lig je op de grond in een actieve positie en gebruik je je voorstellingsvermogen. Het werkt ontspannend en kalmeert je zenuwstelsel. Door dit regelmatig te doen ontstaat er een innerlijke wijsheid van waaruit je gaat bewegen. Je houding verbetert en je ervaart meer plezier en gemak.

Waar en wanneer: zaterdag van 10.00-12.30 bij Centrum Al Nour, Blekerstraat 17 in Groningen
Kosten: € 37,50
Opgave:  info@studionoraknol.nl of 06-20163298

data najaar:
21 september
12 oktober
? november
14 december

Verdieping

Een thema herhalen brengt verdieping. Ook al heb je eerder meegedaan aan een thema je zult steeds weer andere dingen ontdekken. Elke keer is er een andere benadering en invulling van het gekozen thema. Zodat je beleving en ervaring zich verdiept.

Wat heb je eraan?

Je zult merken dat je in het bewegen en voorstellen van je lichaam natuurlijker en soepeler kunt worden. Dit is een proces dat vanzelf plaatsvindt – met het bewegen en bewust beleven van de beweging komt het als het ware gratis mee. Het vraagt echter wel degelijk inzet in de vorm van concentratie van jezelf. Ook de dagen na de workshop helpt het als je geregeld stilstaat bij de (lichaams-)informatie die je meegekregen hebt.

Duur van de workshops

Mijn workshops duren per keer twee en half uur en bevatten een korte pauze met thee en iets lekkers. Je kunt gedurende de workshop altijd je eigen tempo nemen en rust nemen waar en wanneer je dit nodig hebt. Voor optimaal resultaat is het een goed idee om meerdere workshops over hetzelfde thema te volgen. Op die manier beklijft het resultaat beter.

Meer over Beleving in Beweging

Bewegen en beleven horen bij elkaar. We komen voort uit beweging en zijn gemaakt om te bewegen. Door beweging blijven we gezond. Wat je in je dagelijks leven doet, bepaalt hoe fit, flexibel en beweeglijk je bent. De workshops Beleving in Beweging die ik geef, zijn ontdekkingsreizen. Reizen in je zelf om bewust het functioneren van je lichaam en je gewoontepatronen te ervaren. Via de ervaring kun je veranderingen in gang zetten.

Spiraalbewegingen.Van nature bewegen we in spiralen, cirkels en golven – en dit geldt ook voor alles wat zich ín ons bevindt. Geen enkel bot is volkomen recht. Spieren slingeren zich in lange ketens om ons heen.

Botten.Botten zijn onze verbinding met de aarde. Ze bestaan uit dezelfde mineralen als waaruit de aarde ontstaan is. Zonder skelet zouden we nog als pudding op de grond liggen en van je plaats komen en voortbewegen zou heel lastig worden. Botten zijn levend materiaal, heel goed doorbloed en veerkrachtig.

Spieren.Onze zachte delen, spieren en bindweefsel, houden de boel bij elkaar en vangen schokken op. Via de zachte delen worden krachten en bewegingen doorgegeven. Een evenwichtige samenwerking tussen hard en zacht is nodig voor gemakkelijke, soepele beweging en een optimale houding.

Vloeistoffen.De vloeistoffen in ons lichaam zijn voortdurend in beweging. Al onze cellen bestaan voor een groot deel uit water. En ze drijven in water. Je bloed en lymfe stroomt. Deze vloeibare kwaliteiten laten je mee gaan met de stroom.

Organen.Organen vullen de ruimte van binnenuit op en geven het lichaam vorm. Ze bepalen door hun onderlinge positie en beweging je houding. Omgekeerd geeft je houding de organen al dan niet de ruimte om te bewegen en hun plaats in te nemen. Want beweging is belangrijk voor een optimaal functioneren van je organen. En dan niet alleen beweging van je botten en spieren maar ook van de organen zelf.

Zenuw-hersenverbinding.Waarnemen doe je met je zenuwstelsel. Je zenuwsensoren zenden informatie naar je hersenen. En je hersenen sturen op basis van deze informatie je lichaam aan. Je zenuwsensoren zijn makkelijk te beïnvloeden met tast, beweging, visualisatie en verbeelding. Als je hersenen je lichaam anders aansturen ervaar je je lichaam ook op een andere manier. Aandacht en verbeelding creëren een transformatie. Wisselende stimulansen dagen je zintuigen en reflexen uit.

Beleving in Beweging is ontstaan uit een behoefte aan verdieping en bewustzijn via het lichaam en haar bewegingen op een speelse manier. Het is gebaseerd op Tanz der Gegenwart, Authentic Movement en de Franklin-Methode®.Om mee te doen aan de workshops is geen anatomische voorkennis nodig. Je lichaam wijst de weg, ondersteund door de muziek.

Nieuwsbrief/mailing

Als je op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief. Stuur dan alsjeblieft een mail naar info@studionoraknol.nl onder vermelding van Nieuwsbrief.

Ervaringen deelnemers eerdere workshops

“Een mooie combinatie tussen begrijpen, invoelen en speelsheid. Om daarna de ruimte te hebben om te gaan bewegen op dat wat zich aandient, met steeds te gek goed gekozen muziek. Dan kan ik in mezelf ontdekken wat er al was, maar nog niet herkent had.”

“Heel bijzonder om te voelen hoe mijn bindweefsel alles in mijn lichaam met elkaar verbindt, en nog bijzonderder om te ervaren hoe wij als groep mensen die meedoen aan de workshop op dezelfde subtiele manier met elkaar in verbinding zijn: één cel verdeeld in heel veel cellen die weer bij elkaar komen op de grond, heel geleidelijk maar onweerstaanbaar naar elkaar toe getrokken.
De workshop bleef doorwerken, het gevoel van een heel dun vliesje dat mijn hele lichaam omfloerst, zacht en sterk tegelijkertijd.Het zelf helend vermogen van het lichaam werd voelbaar en ervaarbaar gemaakt.”

“Onbekend met de wereld van body and mind was ik verrast over de heldere en praktische aanpak. Eerst bewegen en dan voelen en analyseren wát er zich in je lichaam afspeelt met je botten, spieren en organen. Af en toe wordt een beroep gedaan op je fantasie waarbij je soms even ‘een knop moet om zetten’. Het vraagt veel concentratie om goed te kunnen waarnemen maar dat werkt voor je hoofd weer ontspannend. Het uitwisselen van onze bevindingen (tijdens de les) versterken het bewustzijn en creëren een onderlinge band. Het gevoel dat je arm er los bijhangt of dat je voeten bij je weg lopen zijn ervaringen die je wel met anderen wilt delen. Verfrissend en leuk om te doen.”

STOTT PILATES ® in Groningen © 2019