Workshops

Bewegen en beleven horen bij elkaar. Door beweging blijven we gezond. Wat je in je dagelijks leven doet, bepaalt hoe fit en beweeglijk je bent. De workshops Beleving in Beweging en Franklin Methode ® workshops die ik geef, zijn ontdekkings- reizen. Reizen in je zelf om bewust het functioneren van je lichaam en je gewoontepatronen te ervaren.

Ze helpen je ontdekken hoe je lichaam bedoeld is om te functioneren. Elk spiertje, elk skeletdeel, elk orgaan kent eigen bewegingswetten. Ik reik handvatten aan die je helpen om de wijsheid van je lichaam te benutten. Via de ervaring kun je veranderingen in gang zetten. Je gaat beter en makkelijker bewegen. 

Naast mijn Pilateslessen geef ik geregeld verdiepende dagdeelworkshops die een creatief en onderzoekend karakter hebben. Ik werk daarin met vrije vorm. Het plezier in bewegen staat centraal. Verantwoord en vrolijk. 

Voor mij als docent is het geven van workshops een manier om mijn nieuwverworven kennis in praktijk te brengen en met de cursisten iets meer de diepte op te zoeken. Het is altijd een hele leuke wisselwerking. Dus voel je vrij om eens mee te doen!

Wat gaan we doen? 

Dansen, natuurlijk bewegen en bewegingsmogelijkheden onderzoeken. Je gaat aan de hand van mijn instructies aan de gang met ervaren wat zich in je lichaam afspeelt, zonder oordeel. Laat je lichaam voor zich spreken. Het effect kan je daadwerkelijk verrassen. 

Waarin begeleid ik je? 

Ik help je op een speelse manier met verfijnde kennis van de anatomie om nieuwe bewegingsmogelijkheden voor jezelf te ontdekken. Ik kies/ gebruik hierbij ook muziek. En beelden.

Kan ik met blessures trainen? 

Je kunt zelfs lang ingesleten bewegingspatronen veranderen door je lichaam te ervaren, zonder dat je hoofd ertussen zit. Twijfel je, neem dan gerust contact op.

Wat levert het op?

Je vergroot je palet aan bewegingsmogelijkheden. Je kunt bewegingen weer uitvoeren op de manier die voor jouw lichaam het meest efficiënt is en goed voelt. 

En wat nog meer? 

Op termijn kan contact met het lichaam veel bewerkstellingen. Het kan zorgen voor een rustig soort vertrouwen in jezelf en in de ander. Het enige dat gevraagd wordt, is dat je je lichaam aandacht geeft.

Bij de workshops ‘Beleving in Beweging’ focus je op wat je lichaam wil en wat jouw eigen lichaam góed doet. Je zintuigen worden op een speelse manier geprikkeld om ruimte te creëren voor verandering. Verbeelding, muziek en beweging ondersteunen het proces.
Na een fijne actieve workshop ga je vol inspiratie naar huis en heb je genoeg meegekregen om zelf thuis in praktijk te brengen.

Nieuwsbrief/mailing

Laatste nieuwsbrief
Als je op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief. Stuur dan alsjeblieft een mail naar info@studionoraknol.nl onder vermelding van Nieuwsbrief.

Thema’s

1 – Onbegrensde mogelijkheden

Ons lichaam kan ongelooflijk veel. Maar aan ons fysieke kunnen en vermogen zitten ook grenzen. Zijn die grenzen echter wel zo definitief als ze lijken? Grenzen kun je oversteken of verleggen. Wat wordt wel doorgelaten en wat niet. En kun je daar invloed op uitoefenen. Grenzen gaan over keuzes en mogelijkheden. Daarbij wordt je geleid door de signalen die je lichaam afgeeft. Zodat we weten wanneer een beperking nodig is en wanneer er ruimte is voor meer.
Verleg je grenzen en kom mee doen aan deze avontuurlijke workshop. Om met een nieuwe begrip van vrijheid en souplesse naar huis te gaan.

2 – Ruimte in en om je heen 

We hebben allemaal ruimte om ons heen nodig. En van binnen hebben we ook ruimte nodig. Ruimte om te kunnen ademhalen, bewegen, verteren. Tot op celniveau.
In deze workshop gaan we op zoek naar de ruimte die we (in ons) zelf krijgen en geven. Soms is het beter om te stoppen met iets te doen. En te wachten op wat zich aandient. Ons lichaam heeft een groot zelfhelend vermogen. Door het ervaren van het functioneren van het lichaam krijgt dit vermogen weer een kans en verdwijnen veel ongemakken.
Een open blik naar binnen en naar buiten schept ruimte voor verandering.

3 – Een vrije en beweeglijke rug

Je rug vertelt je veel over je dagelijkse gewoontes en activiteiten. Hoe je zit, staat en beweegt vertaalt zich in de manier waarop je rug er uitziet. Geen twee ruggen zijn gelijk. Iedereen heeft zijn of haar eigen bewegingspatroon. Door de bewegingsmogelijkheden van je eigen rug te ontdekken, zul je ervaren dat al je bewegingen makkelijker worden.
Tijdens deze workshop ontdekken we spelenderwijs de eigenschappen van de rug en de bewegingen die een rug van nature allemaal maken kan! Je leert wat jouw rug nodig heeft om gezond te worden en te blijven. Soepeler, vitaler en sterker.

4 – Ontspannen schouders en een losse nek

Dagelijks hebben we onze handen en armen nodig voor duizenden dingen. Een goede relatie tussen hoofd, nek en schouders is van belang om al deze taken efficiënt uit te kunnen voeren. De schoudergordel maakt het mogelijk om onze armen en handen vrij in de ruimte te bewegen. Tegelijkertijd balanceert je hoofd op je nek en wervelkolom. Deze twee structuren moeten samenwerken zonder dat ze elkaar in de weg zitten.
In deze workshop leer je hoe je met meer coördinatie en minder krachtsinspanning ontspanning vindt in nek en schouders.

5  – Van onder tot boven, van top tot teen

Je beweeglijkheid en je houding worden bepaald door wat je in het dagelijks leven het meeste doet. Voor veel mensen is dat tegenwoordig een zittend bestaan en niet heel gevarieerd. Wat zich uit in hoe we bewegen en staan. Gelukkig is dat te veranderen.
Ons lichaam is een geheel. Een soepele, makkelijke en opgerichte houding vraagt om beweging die vrij en ongehinderd door het lichaam kan gaan. In deze workshop gaan we opzoek naar hoe we bewegen, waar bewegingen beginnen en hoe we ze afmaken.
Om bewuster, sterker en soepeler terug te keren naar onze dagelijkse bestaan.

6 – Aarding, stabiliteit en beweeglijkheid

We zijn voortdurend in beweging ook al merk je het niet altijd. Al deze bewegingen en veranderingen vragen steeds opnieuw om aanpassingsvermogen in de spieren en gewrichten. Zodat we onze balans kunnen bewaren.Om gemakkelijk en efficiënt te kunnen bewegen hebben we zowel stabiliteit als mobiliteit nodig.
En aarding. Je eigen gewicht kunnen voelen brengt lichaamsbewustzijn en aanwezig zijn. Vanuit deze innerlijke stabiliteit worden bewegingen soepeler en met minder inspanning uitgevoerd. Dat brengt rust en ontspanning. En ervaar je hoe je stevig, geaard en in het hier en nu kunt zijn.

7 – Bekken centraal

In deze workshop staat je bekken centraal. Je bekken is het veerkrachtige en stabiele middelpunt van je lichaam. Ze vormt de verbinding tussen onder en boven. Bewust met je bekken bezig zijn heeft invloed op je hele lichaam. De stand van je bekken heeft gevolgen voor je knieën, benen en onderrug. De tonus (spanning) van je bekkenbodemspieren beïnvloedt alle andere spieren. Net als een steen die in het water gegooid wordt steeds wijdere kringen veroorzaakt.

Via lichaamsbewustzijn en verbeelding kun je de organisatie van je houding en bewegingen veranderen. Je waarneming verbetert waardoor je hersenen en zenuwstelsel meer informatie krijgen. Daarmee kunnen ze je lichaam efficiënter aansturen.

Zo creëer je een nieuwe vorm van balans, stabiliteit en flexibiliteit waar je hele wezen van profiteert.

8 – Rust en herstel op elk moment

Ontspanning is goed voor je rust en herstel. Ontspannen wil echter niet zeggen dat je helemaal niets doet. Juist zachtjes door bewegen met aandacht en focus brengt de aandacht naar je lichaam. En aandacht voor je lichaam geeft je zenuwstelsel de gelegenheid om te werken aan herstel en vernieuwing.
Gedachten, beelden en overtuigingen werken nauw samen met het zenuwstelsel. Ze gaan aan de beweging vooraf en beïnvloeden daarmee de kwaliteit van de beweging. Door oude gewoontes los te laten krijgen nieuwe ervaringen een kans. En vergroot je de kans op meer ontspanning in je dagelijkse bestaan.

9 – Cirkels, golven en spiralen

Als je naar spelende kinderen of dieren kijkt zie je gemakkelijke en vloeiende bewegingen met een groot aanpassingsvermogen. Van nature bewegen we in spiralen, cirkels en golven. En dit geldt ook voor alles wat zich ín ons bevindt. Geen enkel bot is volkomen recht. Spieren slingeren zich in lange ketens om ons heen. Organen hebben hun eigen, unieke vorm. Overal vind je ze, cirkels, golven en spiralen, de oervormen van het leven. Door deze vormen en patronen te herontdekken in het lichaam maken we gebruik van de al bestaande mogelijkheden voor souplesse en gemak. Een stimulans voor hernieuwde vitaliteit.

10 – Oorsprong en ontstaan – bewegingsontwikkeling

Ons hele leven zijn we in ontwikkeling en in staat om te veranderen. We zijn ontstaan in water en gevormd door water. We komen voort uit beweging. Begonnen als ééncellig wezen ontwikkelen we in de baarmoeder tot een complexe, wonderschone baby. Na de geboorte gaat de ontwikkeling door tot dat we uiteindelijk leren lopen en staan.
Wat we in deze tijd leren is bepalend voor hoe we later door het leven gaan. Maar het is niet zo dat alles voorgoed vast ligt. Het plezier in bewegen terug vinden is van groot belang om gemakkelijk te bewegen. Door terug te gaan naar het begin creëer je nieuwe kansen op gemak en efficiëntie.

 

Waar en wanneer: zaterdag van 10.00-12.30 bij Centrum Al Nour, Blekerstraat 17 in Groningen
Kosten: € 37,50
Opgave:  info@studionoraknol.nl of 06-20163298

Verdieping

Een thema herhalen brengt verdieping. Ook al heb je eerder meegedaan aan een thema je zult steeds weer andere dingen ontdekken. Elke keer is er een andere benadering en invulling van het gekozen thema. Zodat je beleving en ervaring zich verdiept.

Wat heb je eraan?

Je zult merken dat je in het bewegen en voorstellen van je lichaam natuurlijker en soepeler kunt worden. Dit is een proces dat vanzelf plaatsvindt – met het bewegen en bewust beleven van de beweging komt het als het ware gratis mee. Het vraagt echter wel degelijk inzet in de vorm van concentratie van jezelf. Ook de dagen na de workshop helpt het als je geregeld stilstaat bij de (lichaams-)informatie die je meegekregen hebt.

Duur van de workshops

Mijn workshops duren per keer twee en half uur en bevatten een korte pauze met thee en iets lekkers. Je kunt gedurende de workshop altijd je eigen tempo nemen en rust nemen waar en wanneer je dit nodig hebt. Voor optimaal resultaat is het een goed idee om meerdere workshops over hetzelfde thema te volgen. Op die manier beklijft het resultaat beter.

Meer over Beleving in Beweging

Bewegen en beleven horen bij elkaar. We komen voort uit beweging en zijn gemaakt om te bewegen. Door beweging blijven we gezond. Wat je in je dagelijks leven doet, bepaalt hoe fit, flexibel en beweeglijk je bent. De workshops Beleving in Beweging die ik geef, zijn ontdekkingsreizen. Reizen in je zelf om bewust het functioneren van je lichaam en je gewoontepatronen te ervaren. Via de ervaring kun je veranderingen in gang zetten.

Spiraalbewegingen.Van nature bewegen we in spiralen, cirkels en golven – en dit geldt ook voor alles wat zich ín ons bevindt. Geen enkel bot is volkomen recht. Spieren slingeren zich in lange ketens om ons heen.

Botten.Botten zijn onze verbinding met de aarde. Ze bestaan uit dezelfde mineralen als waaruit de aarde ontstaan is. Zonder skelet zouden we nog als pudding op de grond liggen en van je plaats komen en voortbewegen zou heel lastig worden. Botten zijn levend materiaal, heel goed doorbloed en veerkrachtig.

Spieren.Onze zachte delen, spieren en bindweefsel, houden de boel bij elkaar en vangen schokken op. Via de zachte delen worden krachten en bewegingen doorgegeven. Een evenwichtige samenwerking tussen hard en zacht is nodig voor gemakkelijke, soepele beweging en een optimale houding.

Vloeistoffen.De vloeistoffen in ons lichaam zijn voortdurend in beweging. Al onze cellen bestaan voor een groot deel uit water. En ze drijven in water. Je bloed en lymfe stroomt. Deze vloeibare kwaliteiten laten je mee gaan met de stroom.

Organen.Organen vullen de ruimte van binnenuit op en geven het lichaam vorm. Ze bepalen door hun onderlinge positie en beweging je houding. Omgekeerd geeft je houding de organen al dan niet de ruimte om te bewegen en hun plaats in te nemen. Want beweging is belangrijk voor een optimaal functioneren van je organen. En dan niet alleen beweging van je botten en spieren maar ook van de organen zelf.

Zenuw-hersenverbinding.Waarnemen doe je met je zenuwstelsel. Je zenuwsensoren zenden informatie naar je hersenen. En je hersenen sturen op basis van deze informatie je lichaam aan. Je zenuwsensoren zijn makkelijk te beïnvloeden met tast, beweging, visualisatie en verbeelding. Als je hersenen je lichaam anders aansturen ervaar je je lichaam ook op een andere manier. Aandacht en verbeelding creëren een transformatie. Wisselende stimulansen dagen je zintuigen en reflexen uit.

Beleving in Beweging is ontstaan uit een behoefte aan verdieping en bewustzijn via het lichaam en haar bewegingen op een speelse manier. Het is gebaseerd op Tanz der Gegenwart, Authentic Movement en de Franklin-Methode®.Om mee te doen aan de workshops is geen anatomische voorkennis nodig. Je lichaam wijst de weg, ondersteund door de muziek.

Nieuwsbrief/mailing

Als je op de hoogte wilt blijven van mijn activiteiten kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief. Stuur dan alsjeblieft een mail naar info@studionoraknol.nl onder vermelding van Nieuwsbrief.

Laatste nieuwsbrief

Ervaringen deelnemers eerdere workshops

“Een mooie combinatie tussen begrijpen, invoelen en speelsheid. Om daarna de ruimte te hebben om te gaan bewegen op dat wat zich aandient, met steeds te gek goed gekozen muziek. Dan kan ik in mezelf ontdekken wat er al was, maar nog niet herkent had.”

“Heel bijzonder om te voelen hoe mijn bindweefsel alles in mijn lichaam met elkaar verbindt, en nog bijzonderder om te ervaren hoe wij als groep mensen die meedoen aan de workshop op dezelfde subtiele manier met elkaar in verbinding zijn: één cel verdeeld in heel veel cellen die weer bij elkaar komen op de grond, heel geleidelijk maar onweerstaanbaar naar elkaar toe getrokken.
De workshop bleef doorwerken, het gevoel van een heel dun vliesje dat mijn hele lichaam omfloerst, zacht en sterk tegelijkertijd.Het zelf helend vermogen van het lichaam werd voelbaar en ervaarbaar gemaakt.”

“Onbekend met de wereld van body and mind was ik verrast over de heldere en praktische aanpak. Eerst bewegen en dan voelen en analyseren wát er zich in je lichaam afspeelt met je botten, spieren en organen. Af en toe wordt een beroep gedaan op je fantasie waarbij je soms even ‘een knop moet om zetten’. Het vraagt veel concentratie om goed te kunnen waarnemen maar dat werkt voor je hoofd weer ontspannend. Het uitwisselen van onze bevindingen (tijdens de les) versterken het bewustzijn en creëren een onderlinge band. Het gevoel dat je arm er los bijhangt of dat je voeten bij je weg lopen zijn ervaringen die je wel met anderen wilt delen. Verfrissend en leuk om te doen.”

STOTT PILATES ® in Groningen © 2022