Pilates en Slings in Motion

STOTT PILATES® is een moderne aanpak van de klassieke Pilates-methode. Die is gebaseerd op de anatomie en biomechanische principes van het lichaam en werkt vanuit de natuurlijke s-curve van de wervelkolom.

SLINGS IN MOTION is een oefenserie gebaseerd op de spier-bindweefsel banen in het lichaam. Via deze banen wordt de beweging doorgegeven in het lichaam. Slings in Motion en Pilates samen zijn een supercombinatie om je sterk, soepel en veerkrachtig te maken.

De lessen zijn ingedeeld in drie lagen (basis, midden en gevorderd) zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan trainen en toch een volledig oefenprogramma doorloopt.

Pilates trainingen kunnen op verschillende manieren beoefend worden. Wellicht het meest bekend zijn de Pilates matlessen. Het grote voordeel van matlessen is dat ze overal gedaan kunnen worden. Door met lichte attributen zoals flex-banden, fitness-cirkels of toning balls te werken kan weerstand en intensiteit toe gevoegd worden, de variatie mogelijkheden zijn eindeloos.

Naast trainen op de mat is het mogelijk om te trainen op apparaten zoals de reformer, de cadillac, de chair, de ladder barrel, arc barrel en spine corrector. De zeer veelzijdige apparaten maken honderden oefenvariaties mogelijk, zijn niet belastend voor de gewrichten, staan aanpassingen toe bij blessures en zijn geschikt voor een brede groep gebruikers (van revalidatie tot topatleten).

Pilates is een training op zich, maar werkt ook als een ondersteuning voor alle andere activiteiten zoals dansen, fietsen, lopen, muziek maken, bureauwerk of het huishouden.

Op de foto rechts zien we de ontwikkelaar van Pilates: Joseph H. Pilates die werd geboren in 1883 in Mönchengladbach, Duitsland als zoon van een beroemde gymnast en een moeder die werkte als natuurgeneeskundige.

Zelf ziekelijk, ontwikkelde hij een eigen methode om fit lichaam te krijgen. Dit werd dus de Pilates Methode, die in de loop der jaren verder ontwikkeld is en nu gerust ‘een beproefde methode’ genoemd mag worden om veel beter in je vel te komen zitten.

De methode is ook voor alle leeftijden geschikt. Eventuele beperkingen hoeven geen bezwaar te zijn om oefeningen te doen – natuurlijk kan hierover overlegd worden. Ik heb mensen tot in de tachtig jaar in mijn lessen.

Joseph H. Pilates
Joseph H. Pilates