Nora Knol

Vanaf 2007 en sinds 2011 volledig gecertificeerd werk ik als STOTT PILATES® instructeur en Bewegingspedagoge Franklin Methode®. Ik houd mijn vak bij door elk jaar nascholing te volgen. Op de officiële websites van STOTT PILATES® en de Franklin-Methode®  kun je me ook vinden.

Ik kwam in aanraking met Pilates toen ik zocht naar manieren om beter te kunnen dansen. Ik verdiepte me al eerder in Tai Chi, Feldenkrais en de Alexandertechniek, maar toen ik in 2005 Precision Pilateslessen volgde bij Marelize Badenhorst werd ik echt gegrepen. Bij Marelize volgde ik de vierjarige opleiding die maakt dat ik nu bevoegd STOTT PILATES® instructeur ben.

Wat mij aanspreekt in STOTT PILATES® is de moderne, anatomisch en analytische aanpak van de methode. Het lichaam wil alles wel doen wat er gevraagd wordt en daarom is het van groot belang het anatomisch juiste te doen. En wat ik vooral fijn vind is dat de methode zo subtiel is en juist ook op de fijne motoriek werkt. Juist dat maakt dat je ongemerkt sterker wordt en beter in je vel zit.

Altijd nieuwsgierig naar wat er nog meer is kwam ik in 2020 Slings in Motion van Art of Motion tegen. Voor mij is dat een voortzetting van Pilates. Het is gebaseerd op Pilates, Yoga en het Anatomy Trains concept van Thomas Myers.
Anatomy Trains is een concept om te begrijpen hoe de verschillende bindweefsel en spieren samen werken in ons lichaam.

Karin Gurtner van Art of Motion heeft dit concept vertaald naar een holistisch oefenprogramma waarbij doelbewust het gebruik,  de werking en de kwaliteiten van het bindweefsel (fascia) en de spieren gecombineerd worden.

In april 2024 heb ik de opleiding afgesloten met een examen. Ik ben nu ook een ”Slings Myofascial Training Teacher Advanced Level”

En verder:

In 2009 ontdekte ik, terwijl ik al bezig was met mijn opleiding tot instructeur voor STOTT PILATES®, tevens de Franklin Methode®. Ik vond dit zo’n prachtige aanvulling op wat ik al deed dat ik besloot om in Zwitserland de opleiding te gaan doen tot Franklin Methode® bewegingspedagoge.

Deze methode heeft me echt geleerd om de theorie om te zetten naar de praktijk en om vanuit mijn eigen lichaamservaring les te gaan geven. Ik voel in mijn eigen lichaam wat er gebeurt en kan dat overbrengen met gerichte aanwijzingen.

In maart 2018 heb ik de tweejarige opleiding “Tanz der Gegenwart” bij Wilma Vesseur www.substanz.ch afgesloten. Naast dans is Body-Mind Centering® een belangrijk onderdeel van de opleiding.Het accent ligt op de ontwikkeling en beweging in de baarmoeder en de eerste paar levensjaren. Wat we in deze tijd leren is bepalend voor hoe we later door het leven gaan. Maar het is niet zo dat alles voorgoed vast ligt. Het plezier in bewegen terug vinden is van groot belang om gemakkelijk te bewegen. Door terug te gaan naar het begin creëer je nieuwe kansen op gemak en efficiëntie.

Ik zie het lichaam nu als een oneindige bron van ervaring, plezier en ontdekkingen.

Plezier. Ik wil via mijn lessen Pilates en Slings in Motion graag overbrengen hoeveel plezier je kunt beleven aan beweging. Je kunt zoveel makkelijker en efficiënter bewegen. En het is eigenlijk altijd mogelijk om vooruitgang te boeken. Ongeacht leeftijd, lichamelijke conditie of omstandigheden.

Vooruitgang. Ik kan je in mijn lessen laten ervaren dat je met de juiste techniek in staat bent om oefeningen te doen die je op het eerste gezicht onmogelijk lijken. Al doende wordt je sterker. Dat gaat vrij ongemerkt. Opeens merk je dat je beter loopt of minder rugpijn hebt.

Mentale verbetering. Ik hoop je te helpen om beter opgewassen te zijn tegen veel zaken – ook mentaal/ emotioneel. Als je beweegt en lekkerder in je lichaam zit, dan voel je je ook mentaal sterker. Als je je beter voelt in je lichaam, voel je je ook beter in je hoofd.

Ik kan uit eigen ervaring melden dat je via het doen van de Pilates- en Slings in Motion-oefeningen sterker, soepeler en beweeglijker wordt. Mijn houding is verbeterd en zwakke spieren zijn sterker geworden. Ik kan me nu echt thuis voelen en plezier vinden in mijn lichaam. Ik heb gemerkt dat mijn lichaam kan veranderen en het nooit te laat is om te beginnen met trainen.

2007-2011 Opleiding tot volledig gecertificeerd STOTT PILATES® instructrice (Haren, Groningen)
2009-2012 Opleiding tot bewegingspedagoge Franklin Methode® level 3 (Winterthur, Zwitserland)
2016-2018 Basisopleiding Body Mind Centering bij Wilma Vesseur/ Tanz der Gegenwart (Ludigsburg, Duitsland)
mei 2019 Anatomy Trains in Motion deel 1 oktober 2014 Anatomy Trains 1 and 2
februari 2015 Anatomy Trains -Walking the lines
maart 2013 Tweedaagse Workshop bij Bonnie Bainbridge Cohen, School for Body Mind Centering

Elk jaar volg ik bijscholingsdagen voor STOTT PILATES®, de Franklin Methode® en Tanz der Gegenwart om mijn vak bij te houden.

Hoe je over je eigen lijf denkt bepaalt in hoge mate hoe je lichaam functioneert. Daarom is het cruciaal dat je het denken over je lichaam en het uitvoeren van oefeningen integreert. Je zult dan merken dat je na het uitvoeren van de oefeningen binnen de kortste keren makkelijker en beter beweegt.

Ik ben enthousiast over Franklin omdat de methode een belangrijk punt aanroert dat vaak wordt veronachtzaamd. Je kunt heel flink bepaalde spiergroepen trainen. Maar het gevaar is altijd dat je de spieren traint die toch al sterk zijn. Daarmee versterk je een bewegingspatroon dat misschien helemaal niet zozeer versterkt zou moeten worden. De Franklin Methode® stelt het trainen met bewustzijn op wat je traint centraal en daarmee voorkom je deze valkuil.

In maart 2018 heb ik de tweejarige opleiding “Tanz der Gegenwart”bij Wilma Vesseur afgesloten. Naast dans is Body-Mind Centering® een belangrijk onderdeel van de opleiding. Het accent ligt op de ontwikkeling en beweging in de baarmoeder en de eerste paar levensjaren. Wat we in deze tijd leren is bepalend voor hoe we later door het leven gaan. Maar het is niet zo dat alles voorgoed vast ligt. Het plezier in bewegen terug vinden is van groot belang om gemakkelijk te bewegen. Door terug te gaan naar het begin creëer je nieuwe kansen op gemak en efficiëntie.
Ik zie het lichaam nu als een oneindige bron van ervaring, plezier en ontdekkingen.

In maart 2018 heb ik de tweejarige opleiding “Tanz der Gegenwart”bij Wilma Vesseur afgesloten. Naast dans is Body-Mind Centering® een belangrijk onderdeel van de opleiding. Het accent ligt op de ontwikkeling en beweging in de baarmoeder en de eerste paar levensjaren. Wat we in deze tijd leren is bepalend voor hoe we later door het leven gaan. Maar het is niet zo dat alles voorgoed vast ligt. Het plezier in bewegen terug vinden is van groot belang om gemakkelijk te bewegen. Door terug te gaan naar het begin creëer je nieuwe kansen op gemak en efficiëntie.
Ik zie het lichaam nu als een oneindige bron van ervaring, plezier en ontdekkingen.

Mijn droom is om altijd te blijven bewegen en te dansen. Mijn cursisten zijn mijn bron van inspiratie.