Zijn wij springbokken??

Weet je waarom kangaroos en springbokken meters ver kunnen springen? En een kikker vele malen hoger als zijn eigen lichaam? Niet vanwege hun spieren. Hun spieren zijn lang en dun maar vanwege hun elastische pezen en bindweefsel. 

Denk aan een elastische band. Door de band uit te rekken sla je energie op in de band die vrij komt zodra het verlengen stopt. Voordat ze een sprong maken verlengen kangaroos, springbokken en kikkers eerst hun pezen door in elkaar te vouwen. En op het moment dat ze springen helpt deze opgeslagen energie hun om vele malen verder of hoger te springen dan je op basis van hun spierkracht zou verwachten.

Het goede nieuws is dat we als mensen op een zelfde manier energie kunnen opslaan in onze pezen en bindweefsel. Neem ons lopen: elke keer als je voet landt, verlengt de achillespees. Het terugveren van de achillespees helpt je om met minder spierkracht soepeler te lopen. Je hebt even spierkracht nodig om op gang te komen maar dan kun je het een tijd volhouden. Daarom is slenteren zoveel vermoeiender als een eind achter elkaar lopen. Elke keer als je stilstaat en weer op gang moet komen kost spierkracht. Terwijl je, als je achter elkaar door blijft lopen, kunt profiteren van de elasticiteit van je achillespezen.