De kracht van bindweefsel

Kinderen en katten gaan niet op fitness en toch zijn ze jaloersmakend soepel en sterk. Hun bewegingen zien er gemakkelijk en vloeiend uit en ze hebben een groot aanpassingsvermogen.

Wij zijn daar ook mee geboren. Maar door allerlei omstandigheden kan het zijn dat we zijn vastgegroeid in bepaalde houdings- en bewegingspatronen die ons eerder stram dan los maken.

Om los te komen van je oude patronen kan het interessant zijn om eens te kijken in welke mate je beweegt op spierkracht en hoeveel gebruik je maakt van je bindweefsel en haar elastische kwaliteiten.

Je spieren liggen in één groot verbindend, alles omvattend bindweefsel-net. Spieren kunnen aanspannen en ontspannen en zetten daarmee het bindweefsel-net in beweging. De bewegingen zelf worden doorgegeven via het bindweefsel afhankelijk van de vorm van de gewrichten en de botten en de richting van de beweging.

Door je te richten op de verende, speelse kwaliteiten van het bindweefsel ga je efficiënter en makkelijker bewegen met minder inspanning. Plezier beleven aan bewegen helpt meer om weer soepel te bewegen en elegantie terug te vinden als hard je best doen.