Balans als centraal thema bij de lessen van het winter/voorjaar seizoen

We zijn voortdurend in beweging ook al merk je het niet altijd. Al deze bewegingen en veranderingen vragen steeds opnieuw om aanpassingsvermogen in de spieren en gewrichten. Om gemakkelijk en efficiënt te kunnen bewegen hebben we zowel stabiliteit als mobiliteit nodig. Stabiliteit zodat we niet zomaar omvallen en mobiliteit zodat we van onze plaats kunnen komen. Stabiliteit en mobiliteit lijken tegengestelde begrippen maar in feite vullen ze elkaar aan.
Het begint met mobiliteit. We komen voort uit beweging en blijven gezond door beweging.
Alles in ons is in beweging. Via de ademhaling, spijsvertering, bloedsomloop, temperatuurschommelingen, uitscheiding etc. We bestaan ook voor een groot deel uit water. Via spieren en bindweefsel worden de botten in beweging gezet en kunnen we van onze plaats komen. De gewrichten maken dat we ons kleiner en groter kunnen maken.
Stabiliteit is ook nodig. Je wilt rustig een boterham kunnen eten, een tekening maken of een bal gooien. Stabiliteit in het lichaam ontstaat door de vorm van het skelet en door banden en pezen. Maar ook door druk en tegendruk en de zwaartekracht. Daarbij gaat het om dynamische stabiliteit. Je bent niet gefixeerd in een positie.
Het derde principe is evenwicht. Balans ontstaat als alle kanten evenwichtig samenwerken. Voor-achter, links-rechts, onder-boven. Ons lichaam is een geheel. En optimaal functioneren hangt af van de onderlinge samenwerking van de verschillende delen. Als iets in je lichaam niet beweegt moet iets anders meer bewegen. En omgekeerd. Veel blessures komen voort uit te weinig of te veel beweging of verkeerde beweging.
Soms lijkt het of je ineens iets hebt maar vaak is daar een lange weg aan vooraf gegaan. Het lichaam heeft allang signalen gegeven dat er iets moet veranderen. De kunst is om daar naar te leren luisteren. Dat kan door het ervaren van het functioneren van je lichaam. Zo kun je zelf oplossingen vinden van binnenuit. En verdwijnen de kwaaltjes en ongemakken.