Voeten trainen

Als je ‘voeten trainen’ in tikt bij Google ontdek je vooral allerlei sites die goede tips en oefeningen geven om problemen te herstellen. Slechts een enkele site komt met preventieve oefeningen om je voeten sterk te maken. Toch wordt het grootste deel van de mensen (98%) geboren met gezonde voeten. Blijkbaar is de manier waarop we onze voeten gebruiken niet persé heel gezond.

En dat met voeten die zo veel kunnen. Ze zijn in staat om ons te dragen, schokken op te vangen en zich aan te passen aan de omgeving. Maar dan moeten ze daar wel de kans voor krijgen. En dat is met ons veelal zittende bestaan en voeten in schoenen geen gemakkelijke taak.

Wat kun je doen.

Bewegen. Je voeten en benen in beweging zetten stimuleert de bloedsomloop. De terugvoer van het bloed richting het hart wordt gestimuleerd door beweging van de spieren. De aders hebben geen spieren zoals de slagaders. Ze zijn afhankelijk van de omliggende structuren en de kleppen in de aders zelf om het bloed weer richting het hart te voeren. Een goede aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen is belangrijk voor gezonde vitaliteit.

Verwennen. Een voetmassage of voetbad stimuleert ook de doorbloeding en daarmee het welbevinden van je voeten.

Ontdekken. Bekijk je voeten eens beter en ontdek de geniale structuur en samenwerking van de botten, banden, spieren en bindweefsel. Hoe mooi de botten in elkaar passen en er toch voldoende ruimte is om te bewegen. Hoe de peesplaat onder de voeten als een trampoline schokken opvangt. Hoe de spieren in het onderbeen je voeten bewegen en de pezen als hefbomen werken. En hoe de voet voortkomt uit een hand.

Trainen. Ga op zoek naar oefeningen om je voeten gericht te trainen. Oefeningen om te strekken en te buigen in het enkel gewricht. Om de binnenkant van je voet op te tillen (supinatie) en de buitenkant van je voet op te tillen (pronatie). Om de voetbogen van je voet te stimuleren. De voorvoet en achtervoet t.o.v. elkaar te roteren. De tenen te strekken buigen, spreiden.

Gewoontes veranderen. Meer staan en lopen, minder zitten. Zoveel mogelijk op blote voeten / sokken lopen. Je voeten waarderen.

Veel plezier.