Lotion for motion 

Om soepel en vloeiend te kunnen bewegen moeten de verschillende structuren in je lichaam makkelijk over elkaar kunnen glijden. Je spieren onder je vel door. De verschillende spieren en spierdelen over en naast elkaar. Je organen ten opzichte van elkaar en de spieren.  

Bindweefsel (ook fascia genoemd) maakt het glijden mogelijk. Bindweefsel vind je overal in je lichaam. Het ondersteunt, verzorgt en beschermt. Bindweefsel bestaat uit collageen vezels (zeer stevig en trekvast), elastine  en gebonden water. Afhankelijk van de locatie en functie is bindweefsel meer of minder stevig, elastisch of vloeibaar. 

Het bindweefsel dat het glijden mogelijk maakt is heel los en glibberig. Bevat veel gebonden water en weinig vezels. Wordt wel ‘lotion for motion’ genoemd. 

Door te bewegen stimuleer je het al bestaande glijvermogen in je lichaam. Er ontstaat betere ‘lotion for motion’. Met betere ‘lotion for motion’ wordt het makkelijker om vloeiend te bewegen. Als je vloeiend beweegt wordt het leuker om te bewegen. En bewegen stimuleert weer het al bestaande glijvermogen. Ga zo maar door. 

Pilates is heel geschikt om soepeler te worden. Opkrullen, golven, spiralen, bogen en verlengen zijn allemaal goede oefeningen om het glijden te bevorderen. Het gebruik van gewichten en de zwaartekracht kan de aandacht nog meer richten op de glijdende sensaties in het lichaam.