Meer of minder?

Je lichaam vertelt veel over je dagelijkse gewoontes en activiteiten. Hoe je zit, staat en beweegt. We bewegen via vaste, meestal onbewust aangeleerde patronen. Ook onze denkpatronen zijn veelal onbewust.
Je denken en lichaamshouding hebben veel invloed op elkaar. Ga maar eens staan met je armen open en wijd en zeg tegen je zelf: ik heb een rotdag. Of het omgekeerde: armen over elkaar, rug gebogen en tegen je zelf zeggen: wat ben ik gelukkig. Lukt dat?

Mensen kunnen veranderen. Daarvoor is allereerst de wens om te veranderen nodig. Vervolgens heb je handvatten nodig om de verandering in gang te zetten en je eigen te maken.  Maar het begint met je gedachten over iets. Ben je je bewust van je ideeën over bewegen en het herstel van blessures. Kun je je zelf de ruimte geven om juist minder te doen dan meer? En dan bedoel ik niet dat je niet zou moeten bewegen maar wel hoe je beweegt.

Steeds opnieuw merk ik tijdens mijn lessen dat veel mensen denken dat nog iets meer je best doen of pijn verdragen een goed idee is. Dat is nog maar de vraag. Veel spanning is onbewust, juist vanwege onze ingesleten gewoontepatronen. Een lichaam is intelligent en weet heel goed waar het behoefte aan heeft. De kunst is om daar naar te leren luisteren.

Met hardlopen merk ik weleens na 500 meter dat het niet goed wil. Tegenwoordig ga ik dan naar huis en probeer het de volgende dag weer. Met verdubbeld plezier en resultaat. Het gaat erom dat je je lichaam respecteert en niet altijd maar doorzet als je merkt dat iets niet wil. In plaats daarvan kun je zoeken naar nieuwe manieren van bewegen en rust.

Nieuwsgierig zijn naar je lichaam en haar functioneren helpt daarbij.