Pilates en Slings in Motion in Groningen

Eerdere thema lessen

Heen en weer tussen schouders en bekken

Wat gaan we doen?
In deze les benaderen we de schouders en nek van onder op. Eerst de onderbouw, dan de bovenbouw.

Waarom is dat belangrijk?
Een stabiel en evenwichtig bekken bezorgt de schouders en nek een goede basis om op te rusten. Zodat de armen vrij zijn om te doen wat nodig is.

Via de wervelkolom zijn je bekken en schouders met elkaar verbonden. En beïnvloeden ze elkaar. Iets wat scheef staat in je bekken kan zich vertalen naar een compensatie in je schouders. Of als je steeds met opgetrokken schouders loopt maak je het moeilijk voor je lichaam om gewicht en beweging door te geven. 

Een goede houding helpt je schouders en armen om vrij te kunnen bewegen. Voor een goede houding is het belangrijk dat de drie zware delen van het lichaam, bekken, borstkas en hoofd uitgelijnd zijn. Zo helpt de zwaartekracht je om overeind te blijven.
Het gewicht gaat dan zoveel mogelijk door het midden van de gewrichten. Je spieren en bindweefsel hoeven niet meer te doen dan nodig is.

Denk maar aan een fles met een brede onderkant en een smalle hals. Het zwaarst deel onder is het meest stabiel. Als je de fles omkeert wordt het een wiebelig geheel en moet je je best doen om de fles precies goed te zetten zonder dat die omvalt. Op de zelfde manier vormt je bekken een stabiele basis voor je schouders.

Door de relatie tussen je bekken en schouders te heroriënteren en opnieuw te beleven creëer je ruimte. Ruimte om vlinderlicht te bewegen en gelijktijdig geaard te zijn. 

Begin en Eind Heiligbeen en Staartbotje

Wat gaan we doen?
In deze les ontdekken we de invloed van het heiligbeen en het staartbotje op onze houding en beweging.

Waarom is het belangrijk?
De stand en mobiliteit van je heiligbeen en staartbotje, en daarmee je SI-gewricht, is bepalend voor het soepel functioneren van je hele lichaam.

Je heiligbeen is het fundament van de wervelkolom en het sluitstuk van de bekkengordel. Het bevindt zich tussen de onderste rugwervel en de beide bekkenhelften. Het is een transferpunt voor support en beweging.

Het is alleen niet het alleronderste puntje van de wervelkolom. Dat is je staartbotje. Net als bij dieren met een lange staart helpt het staartbotje ons om op koers en in balans te blijven.
En het staartbotje heeft een directe verbinding met de bekkenbodem. De basis van ons bestaan.

Aan het andere eind van de wervelkolom bevindt zich je nek, hoofd en schouders. Alles wat je doet met het ene eind van de wervelkolom heeft invloed op het andere eind. Of je nu met je staartbotje of je hoofd begint. En dan niet alleen onder-boven maar ook links-rechts.

Door je staartbotje in beweging te zetten en te balanceren vindt je een nieuw evenwicht en een nieuw gemak in je hele lichaam.