Interesse in beweging?

Alles in en om ons heen is in beweging. Waar beweging vandaan komt en hoe ze begint is een interessante vraag. Je komt voor allerlei verrassingen te staan als je de aandacht eens richt op je lichaam en de bewegingen die ze wil maken.
Dat doe je door gewoon maar te staan (liggen of zitten kan ook) en af te wachten welke beweging zich aandient. Ineens wil een voet bewegen of reageert je hand op een kriebel in de nek. Ervaar je de beweging van je organen, de stroming van je bloed of voel je de wind over je huid strijken.
Een beweging kan zo aantrekkelijk of dwingend zijn dat je er een tijdje mee door wilt gaan. Om dan te merken dat je heel anders eindigt als hoe je begonnen bent.
Het gaat puur om je lichaam en haar beweging. Datgene wat zich vanzelf aandient. Niet om hoe het er uit ziet. Wat je er van vindt is niet belangrijk wel hoe je je na afloop voelt. Wellicht ben je beweeglijker, rustiger en meer ontspannen geworden. Is je adem vrijer of zijn blokkades verdwenen. Het kan ook zijn dat iets in je lichaam om aandacht vraagt of dat je moe bent.

Je bent nu beter in staat om naar je lichaam te luisteren en goed voor je zelf te zorgen. Ons lichaam heeft een eigen intelligentie en geeft aan wat ze nodig heeft. Voor ons is het de kunst om daar naar te leren luisteren en te handelen.

Gebruiksaanwijzing:

  • zorg dat je in een veilige omgeving bent zonder obstakels zodat je ook je ogen dicht kunt doen om de aandacht meer naar binnen te richten
  • 10 a 15 minuten is een mooie lengte. Lang genoeg om erin te komen en kort genoeg als je nog niet zo gewend bent
  • je ervaringen benoemen of opschrijven helpt om ze te verankeren en te verwerken