Nieuws

Bewegen vanuit je zachte kern

Bewegen vanuit je zachte kern

Een keer eens heel iets anders proberen? Bewegen vanuit je zachte kern Bewegen en blijven bewegen is super belangrijk om gezond ouder te worden. Leven is bewegen. Er is altijd beweging. Denk alleen maar aan je ademhaling, bloedsomloop of spijsvertering. Dat gaat altijd door of je nu stil zit, danst of hard loopt.  ‘Bewegen vanuit…

Introductieworkshop Pilates en Slings in Motion

Introductieworkshop Pilates en Slings in Motion

5 oktober van 09.30-11.03 Kosten: € 20,–opgave: info@pilatesgroningen.nl Slings in Motion gaat verder waar Pilates stopt. Pilates is een spiertraining. Met Slings in Motion komt daar het bindweefsel (fascia) bij. Deze gecombineerde spier-bindweefsel training is gebaseerd op het Anatomy Trains concept van Thom Myers, Pilates en Yoga. Het maakt je bewegingen vrij en onbevangen en…

Meer souplesse, kracht en stabiliteit

Meer souplesse, kracht en stabiliteit

Nieuw programma vanaf 27 februari  Soepele gewrichten, sterke, flexibele spieren en aanpasbaar bindweefsel om het vertrouwen in het lichaam te versterken – basis groep Vallen is niet erg als je jezelf maar kunt opvangen. Werken aan coördinatie en reactievermogen. Zodat je snel kunt aanpassen als dat nodig is – basis / midden groep Vloeiend bewegen…

pilatesgroningen

Verbeter je stabiliteit en balans van binnenuit (open voor iedereen)

Wat gaan we doen?Via beweging, muziek en visualisaties gaan we op zoek naar hoe beweging binnen in het lichaam ons kan helpen gemakkelijk overeind te blijven en te bewegen. Waarom is het belangrijk?Er is een constante wisselwerking gaande tussen onze innerlijke en uiterlijke beweging. Zodra je je bewust wordt van deze dynamische balans ontstaat er structurele…

Pilates en Slings in Motion in Groningen

Barrières in je lichaam oplossen om weer vrij te kunnen bewegen

Op bepaalde plekken in je lichaam komen verschillende routes bij elkaar, waarlangs beweging en kracht worden doorgegeven. Zoals de voeten, het bekken, de onderrug, schouders en nek. In deze workshop gaan we deze zogenaamde ‘verkeersknooppunten’ bevrijden. Waardoor het vertrouwen in je lichaam toeneemt. En je beter in je vel komt te zitten.  Beweging en kracht…

Pilates en Slings in Motion in Groningen

Wat is een goede training?

Is je training pas geslaagd als je spierpijn hebt na afloop? Nee zeker niet. Ieder van ons reageert anders op een training. Afhankelijk van je conditie, dagelijkse bezigheden en samenstelling van je lichaam. Over het algemeen krijg je spierpijn als je nieuwe dingen doet. Als je één keer gewend bent aan de beweging is de…

Pilates en Slings in Motion in Groningen

Eerdere thema lessen

Heen en weer tussen schouders en bekken Wat gaan we doen? In deze les benaderen we de schouders en nek van onder op. Eerst de onderbouw, dan de bovenbouw. Waarom is dat belangrijk? Een stabiel en evenwichtig bekken bezorgt de schouders en nek een goede basis om op te rusten. Zodat de armen vrij zijn…

Pilates en Slings in Motion in Groningen

Door de beperking creëer je ruimte

Diepe, dynamische stabiliteit is stabiliteit die zich aanpast aan datgene wat je doet. Dit begint klein. Kleine bewegingen in het bekken gebied en rondom de wervelkolom. Zo ontstaat een stevige èn beweeglijke kern. Een kern die een gevoel van standvastigheid van binnenuit geeft als de bewegingen en uitdagingen groter worden. Door eerst klein en langzaam…

Waarom bindweefsel zo belangrijk is:

haar spankracht biedt dynamische stabiliteit voor het hele lichaam. bindweefsel werkt samen met spieren om beweging mogelijk te maken. bindweefsel geeft kracht en beweging door. bindweefsel past zich voortdurend aan. Wordt gevormd en hervormd door beweging. bindweefsel maakt beweging in alle richtingen mogelijk. bindweefsel is vloeibaar. Biedt een vochtige, gezonde omgeving voor levende cellen. bindweefsel…

Zijn wij springbokken??

Weet je waarom kangaroos en springbokken meters ver kunnen springen? En een kikker vele malen hoger als zijn eigen lichaam? Niet vanwege hun spieren. Hun spieren zijn lang en dun maar vanwege hun elastische pezen en bindweefsel.  Denk aan een elastische band. Door de band uit te rekken sla je energie op in de band…

Pilates en Slings in Motion

Pilates en Slings in Motion zijn de perfecte combinatie om je spieren en je bindweefsel te trainen. Om soepel en standvastig te worden en bewegingsmoed te creëren. Dit doen we door te werken aan stabiliteit, elasticiteit en ontspanning. Je wordt stabieler door te werken aan de diepste laag spieren. Deze helpen om de gewrichten in…

Wat is fascia/bindweefsel

Fascia/bindweefsel is datgene wat ons letterlijk bij elkaar houdt. Het geeft ons lichaam vorm in de ruimte. Je vindt het overal. Onder de huid, rondom spieren en organen. Banden en pezen. Allemaal bindweefsel. Bindweefsel is een zelf regulerend systeem. Het past zich aan, afhankelijk van wat je doet. Bindweefsel wordt sterker als het meer belast…

Lotion for motion 

Om soepel en vloeiend te kunnen bewegen moeten de verschillende structuren in je lichaam makkelijk over elkaar kunnen glijden. Je spieren onder je vel door. De verschillende spieren en spierdelen over en naast elkaar. Je organen ten opzichte van elkaar en de spieren.   Bindweefsel (ook fascia genoemd) maakt het glijden mogelijk. Bindweefsel vind je…

Pilates lessen

Regelmatig Pilates beoefenen biedt veel voordelen. Je wordt sterker en soepeler en komt beter in je vel te zitten. Op die manier voorkom je blessures en kun je beter tegen stress. Door de aandacht voor je lichaam en haar functioneren ga je beter begrijpen hoe je beweegt. Dit kun je toepassen bij veelgevraagde en gebruikte…

Door trainen met lessen op film

De afgelopen maanden heb ik films gemaakt met lessen. Lessen op verschillend niveau en met verschillende onderwerpen en attributen. Bijvoorbeeld: Warming-up en basisoefeningen Kracht en balans Basisoefeningen met een softbal Pittige softbal les Psoas Pilates Pilates Slings Bekkenbodem oefeningen Een vrije ademhaling Schouderstabiliteit tijdens bewegen Deze lessen kun je meedoen en bekijken voor € 10,—…

Ruimte in en om je heen 

We hebben allemaal ruimte om ons heen nodig. En van binnen hebben we ook ruimte nodig. Ruimte om te kunnen ademhalen, bewegen, verteren. Tot op celniveau. In deze workshop gaan we op zoek naar de ruimte die we (in ons) zelf krijgen en geven. Soms is het beter om te stoppen met iets te doen….

Wel oud worden maar niet oud zijn

Blijven bewegen is van groot belang. We zijn allemaal jong begonnen; beweeglijk, nieuwsgierig en met volharding om iets te bereiken. Via vallen en weer doorgaan. Elke levensfase heeft zo haar eigen kwaliteiten. Wat we toen onbewust deden kunnen we nu bewust inzetten om oud te worden maar niet oud te zijn. Via beweging je lichaam…

Ogen

Je ogen zijn voortdurend betrokken bij alles wat je doet. Het is je blik op de buitenwereld. Waar je je op richt bepaalt hoe en waarheen je beweegt. Denk maar aan een kat die op haar prooi af sluipt. Bewegingen van je ogen zetten je hoofd, nek en wervelkolom in beweging. Je ogen helpen mee…

Balans als centraal thema bij de lessen van het winter/voorjaar seizoen

We zijn voortdurend in beweging ook al merk je het niet altijd. Al deze bewegingen en veranderingen vragen steeds opnieuw om aanpassingsvermogen in de spieren en gewrichten. Om gemakkelijk en efficiënt te kunnen bewegen hebben we zowel stabiliteit als mobiliteit nodig. Stabiliteit zodat we niet zomaar omvallen en mobiliteit zodat we van onze plaats kunnen…

Voeten trainen

Als je ‘voeten trainen’ in tikt bij Google ontdek je vooral allerlei sites die goede tips en oefeningen geven om problemen te herstellen. Slechts een enkele site komt met preventieve oefeningen om je voeten sterk te maken. Toch wordt het grootste deel van de mensen (98%) geboren met gezonde voeten. Blijkbaar is de manier waarop…

Kracht en precisie

Heb je er ooit aan gedacht om je handen en onderarm spieren te gaan trainen als je last van je schouders hebt? Voor sterke en soepele schouders heb je een sterk centrum nodig. Zodat je schoudergordel kan rusten op de ribben. En via spieren en bindweefsel kan hangen aan nek en schedel. Dat spaart energie…

Last van je schouders laten vallen

Dagelijks hebben we onze handen en armen nodig voor duizenden dingen. Eten, iets oppakken, achter de computer, je aankleden, fietsen etc. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door je schoudergordel. Je schoudergordel is zo georganiseerd dat je armen en handen vrij in de ruimte kunnen bewegen zonder dat je je evenwicht verliest of spanning in de…

Richting en balans

Nog steeds wordt in veel anatomie boeken elke spier afzonderlijk besproken. Qua beweging en functionaliteit klopt dat niet. Spieren werken nooit alleen. Er zijn altijd andere spieren die ook betrokken zijn bij een beweging. Om te ondersteunen bijvoorbeeld of om af te remmen zodat je niet doorschiet. Logischer is het om spieren in een groter…

Bekken in beweging

Gezonde en gebalanceerde beweging begint in het bekken en laat je hele lichaam meeprofiteren. Je bekken is een belangrijk kruispunt in je lichaam. Grote bewegingen veroorzaken een gewichtsverschuiving in je bekken. Tegelijkertijd is het de plaats waar je stabiliteit begint. De bekkenbodem is betrokken bij praktisch alle bewegingen die je maakt; lopen, zitten, staan, dansen,…

Soepel en watervlug – de vloeistoffen in ons lichaam

Als je naar spelende kinderen of dieren kijkt zie je gemakkelijke en vloeiende bewegingen met een groot aanpassingsvermogen. Mee gaan met de stroom lijkt zo eenvoudig en rustgevend. Wij zijn daar ook mee geboren. Tijdens onze ontwikkeling van waterwezens naar landwezens hebben we veel van deze waterkwaliteiten in ons lichaam behouden. Wel vaak in een…

Opknappen door stil te liggen

Om te bewegen heb je spieren, botten en een zenuwstelsel nodig. De spieren doen het werk. De botten zijn het support / afzet systeem. En het zenuwstelsel brengt de boodschappen via de hersenen over aan de spieren. Behalve de boodschapper is het zenuwstelsel ook de organisator van het spierpatroon dat nodig is voor de gewenste…

Nek in Balans

Je hoofd is een groot deel van de dag in gebruik. Niet alleen om te denken maar ook om te praten, te eten, te zien, ruiken en horen. Ze is ook voortdurend in beweging. Je hoofd balanceert op het bovenste deel van de wervelkolom. Daarvoor heb je soepele en evenwichtige nekspieren nodig. En een goede…

Richting in beweging

Beweging wordt doorgegeven via bindweefsel (fascia) en niet door de spieren. Spieren zetten het bindweefsel in beweging en het bindweefsel trekt aan de botten om ze in beweging te zetten. Aan een tricot weefsel kun je goed zien hoe dat gebeurt als je aan één hoek trekt. De vorm van de gewrichten leidt de beweging…

Los in de heupen – vrij in de rug

Ons lichaam is een geheel. En optimaal functioneren hangt af van de onderlinge samenwerking van de verschillende delen. Als iets in je lichaam niet beweegt moet iets anders meer bewegen. En omgekeerd. De bewegingsmogelijkheden van het lichaam ontdekken maakt dat je soepeler en vrijer wordt. Dat geldt ook voor je heupgewrichten. Te weinig beweging in…

De psoas in Pilates

Bij Pilates denken veel mensen gelijk aan de buikspieren maar er is meer wat helpt om te stabiliseren en evenwicht en balans te vinden. In deze thema les activeren we de psoas en leren we zijn dubbele rol als beweger en stabilisator beter kennen. De psoas (de grote lendenspier) is de verbinding tussen je wervelkolom…

Een veerkrachtige rug

De staat en beweeglijkheid van je wervelkolom vertelt veel over je dagelijkse gewoontes en activiteiten. Hoe je zit, staat en beweegt vertaalt zich in de manier waarop je rug er uitziet. Geen twee ruggen zijn gelijk. Als je daar verandering in wilt aanbrengen is het goed om eens naar de evolutionaire geschiedenis en de structuur…

Interesse in beweging?

Alles in en om ons heen is in beweging. Waar beweging vandaan komt en hoe ze begint is een interessante vraag. Je komt voor allerlei verrassingen te staan als je de aandacht eens richt op je lichaam en de bewegingen die ze wil maken. Dat doe je door gewoon maar te staan (liggen of zitten…

Meer of minder?

Je lichaam vertelt veel over je dagelijkse gewoontes en activiteiten. Hoe je zit, staat en beweegt. We bewegen via vaste, meestal onbewust aangeleerde patronen. Ook onze denkpatronen zijn veelal onbewust. Je denken en lichaamshouding hebben veel invloed op elkaar. Ga maar eens staan met je armen open en wijd en zeg tegen je zelf: ik…

Ruimte in en om je heen

Ademen is onze verbinding tussen de binnen- en buitenwereld. Je kunt niet zeggen dat de ene manier van ademen beter is als de andere. Het ligt er maar net aan wat je aan het doen bent. Waar je wel voor kunt zorgen zijn goede voorwaarden en omstandigheden voor een optimale ademhaling zoals beweeglijke ribben, een…

De kracht van bindweefsel

Kinderen en katten gaan niet op fitness en toch zijn ze jaloersmakend soepel en sterk. Hun bewegingen zien er gemakkelijk en vloeiend uit en ze hebben een groot aanpassingsvermogen. Wij zijn daar ook mee geboren. Maar door allerlei omstandigheden kan het zijn dat we zijn vastgegroeid in bepaalde houdings- en bewegingspatronen die ons eerder stram…

Balans tussen schouders en handen

Dagelijks hebben we onze handen en armen nodig voor duizenden dingen. Eten, iets oppakken, achter de computer, je aankleden, fietsen etc. De schoudergordel maakt het mogelijk om onze armen en handen vrij in de ruimte te bewegen. Een goede balans tussen schouders en handen maakt dat we al deze dingen efficiënter kunnen doen met meer…

IN ONTWIKKELING – van ééncellig wezen naar een wonderschone baby

Ons hele leven zijn we in ontwikkeling en in staat om te veranderen. We zijn ontstaan in water en gevormd door water. We komen voort uit beweging. Begonnen als ééncellig wezen ontwikkelen we in de baarmoeder tot een complexe, wonderschone baby. Na de geboorte gaat de ontwikkeling door tot dat we uiteindelijk leren lopen en…

Mee met de stroom

Mee gaan met de stroom lijkt zo eenvoudig en rustgevend. Als je naar kinderen kijkt zie je gemakkelijke en vloeiende bewegingen met een groot aanpassingsvermogen. Wij zijn daar ook mee geboren maar door allerlei omstandigheden kan het zijn dat we vast gegroeid zijn in bepaalde houdings- en bewegingspatronen die ons eerder stram dan los maken….

Ruimte in je hoofd

Zie je het al voor je: een leeg hoofd, alle tijd van de wereld en ruimte voor je zelf. Helaas is de realiteit vaak anders vanwege alle prikkels en drukte die dagelijks op ons afkomen. Daardoor kun je je hoofd zelfs verliezen en vind hem dan maar weer eens terug. In je hoofd zitten wordt…

Zin en onzin van bekkenbodem training – 2

Zaterdag 17 juni van 10.00-12.30 uur De bekkenbodem is betrokken bij praktisch alle bewegingen die je maakt; lopen, zitten, staan, dansen, fietsen etc. Een duidelijk beeld van datgene wat je wilt gaan trainen helpt om dichterbij een vitale bekkenbodem te komen. Een goede bekkenbodem training is dynamisch, bouwt kracht op en vergroot de beweeglijkheid en elasticiteit. Het hele systeem van…

Mijn doelen voor mijn cursisten

Plezier. Ik wil via mijn lessen Pilates en Franklin Methode® graag overbrengen hoeveel plezier je kunt beleven aan beweging. Je kunt zoveel makkelijker en efficiënter bewegen. En het is eigenlijk altijd mogelijk om vooruitgang te boeken. Ongeacht leeftijd, lichamelijke conditie of omstandigheden. Vooruitgang. Ik kan je in mijn lessen laten ervaren dat je met de…

Matlessen

Pilates trainingen kunnen op verschillende manieren beoefend worden. · Wellicht het meest bekend zijn de Pilates matlessen. Het grote voordeel van matlessen is dat ze overal gedaan kunnen worden. Door met lichte attributen zoals flex-banden, fitness-cirkels of toning balls te werken kan weerstand en intensiteit toe gevoegd worden, de variatie mogelijkheden zijn eindeloos. · Naast…